Menu

Begreppet Slagfärdiga

Alla kvinnor, män och ungdomar som någon gång i livet upplevt våld i nära relation, som barn eller vuxen, som utsatt eller närstående och som nu är i steg 3 kallar vi för Slagfärdiga. Oavsett ålder, kön, bakgrund eller sexuell läggning.
1. Brottsoffer
2. Överlevare
3. Levare = Slagfärdiga

Våld i nära relation

Att vara utsatt för våld i nära relation är att vara utsatt för missbruk av tillit.
Med våld i nära relation menas fysiskt, psykiskt, sexuellt, hedersrelaterat våld och hot om våld där den utsatte har eller har haft en nära relation eller beroendeställning till förövaren.

Facebook

Translate

© 2012 Firstyme - All rights reserved.

Firstyme WordPress Theme.
Designed by Charlie Asemota.

Media

Vår film – klicka på länken nedan

http://www.kanal100.se/all-portfolio-list/slagfardiga/


P4 Trasdockans dag i samarbete med Slagfärdiga

Morgon i P4 Stockholm
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/588537?programid=739&playepisode=588537

Klicka gärna på länken ovan och lyssna  mellan 1:16:40-1:23:09 och 1:26:50-1:31:05.

Slagfärdigas ordförande och Amanda Kullenberg från ATSUB gästar P4 Stockholm och pratar om Trasdockan dag, som äger rum lördag 22 augusti i Kungsträdgården.


 

Så kom Slagfärdigas replik in varför livskunskap på schemat är viktigt.
Livskunskap behövs för att öka ungas rättigheter – arbetarbladet.se
Källa: www.arbetarbladet.seHar vi livskunskap på schemat ökar folkhälsan


Kampanj mot våld i nära relationer – TV 4 Väst. Se inslaget här 

”Arbetet mot kvinnovåld synas”
DN rapporterar att Socialstyrelsen nu ska granska kommunernas arbete med våld i nära relation:

Ur artikeln:

Trycket på kvinnojourerna runtom i landet är olika hårt, men det är svårt att få en samlad bild. Det beror delvis på att socialtjänsten, som ofta hänvisar vidare till jourerna, inte är skyldig att föra statistik över insatser som rör brottsoffer. Bristen i dokumentationen har uppmärksammats av Socialstyrelsen.

– Det blir svårt att följa upp det arbete man gjort. ”Har vi rätt kompetens? Hur har insatserna fallit ut?” Risken är stor att man inte ser den här gruppen fullt ut, säger Mikael Thörn vid tillsynsavdelningen på Socialstyrelsen till TT.

I mars startar Socialstyrelsen en omfattande tillsyn i 60 slumpvis utvalda kommuner. Man ska bland annat undersöka vilken hjälp kvinnor får och om kommunerna följer lagen.
DN 2012-02-05

 

”Slagfärdiga – vuxna som minns våldet i barndomen”

Helena Berggren och Anna Källdén från Slagfärdiga deltog på Barnrättsdagarna i Örebro 17 och 18 april och i en artikel på Barnrättsdagarnas webbplats reflekteras deltagandet.

”Anna och Helena poängterar precis som många andra talare hur viktigt det är att lyssna på barnen, och att låta deras berättelser påverka de beslut man sedan fattar.”

Läs hela artikeln här: Slagfärdiga – vuxna som minns våldet i barndomen

Slagfärdiga om regeringens nya kraftsamling.

Slagfärdigas Helena Berggren intervjuades av Göteborgs Posten i samband med  regeringens kraftsamling på våld i nära relation som presenterades igår.

Du kan se inslaget på GP TV: Satsning på våld i nära relation.

Och läsa artikeln: ”Insats mot partnervåld otillräcklig

 

SN: Anna låste ute våldet

Lokaltidningen SN, Södermanlands Nyheter, i Nyköping har med ett personporträtt av Slagfärdigas grundare Anna Källdén i deras månatliga gratistidning SN Extra.

I flera år levde hon och barnen gömda. Hemma. Nu bor Anna Källdén i Nyköping där hon startat organisationen Slagfärdiga. Med den tar hon och andra upp kampen mot våldsamma relationer.

– Vi är en kunskapsorganisation, inte en hjälporganisation, säger Anna Källdén. Säkert är det tusende gången hon säger det, för enligt henne är det något som folk verkar ha svårt att förstå. – Människor har lättare att se oss som några att tycka synd om, istället för en viktig samarbetspartner, säger hon. – Sluta tyck synd om oss, vi kan ta hand om oss själva. Men vi vill dela med oss av vår kunskap. Vi ser vad som görs bra, dåligt och vad som saknas helt och hållet.

Anna Källdén grundade Slagfärdiga, en organisation som samlar kunskap från de som har utsatts för våld i nära relationer och sedan gått vidare, för fyra år sedan. Det kan vara psysiskt, fysiskt, sexuellt eller hedersrelaterat våld som de har varit med om, som barn eller vuxna. Kunskapen vidarebefordras till myndigheter och företagshälsovård. Oftast delas de in i två kategorier: de som utsätts för våld och de som har tagit sig ur våldet och är i en rehabiliteringsfas. Anna Källdén har namngett en tredje fas, en fas för de som har överlevt och gått vidare. De Slagfärdiga. – Vi skapar även hopp för de våldsutsatta, bara genom att vi syns och berättar att det finns ett steg till. Det varar inte forever. Vi har slutat överleva, vi lever.säger Anna och poängterar att de olika stadierna kräver olika sorters bemötande.

Anna Källdén vet vad hon pratar om. Hon har själv utsatts för våld i en nära relation och under tio år levde hon och hennes två döttrar med skyddad identitet. Sedan flera år tillbaka befinner sig Anna i den tredje fasen, de som har gått vidare. Som en kvarleva från tiden med skyddad identitet har hon två stora fotokollage med bilder på döttrarna när de var små. Kollagen fick följa med varje gång de flyttade. Bilderna kunde döttrarna sedan visa sina nya kompisar på varje ny plats de bodde på.

Nu hänger kollagen över soffan i vardagsrummet hemma hos Anna i centrala Nyköping. – Nyköping är för mig en viktig stad eftersom det var hit jag flyttade och kunde släppa min och döttrarnas hemliga identitet. Det var i augusti 2003, berättar hon. – Jag sa upp det själv. Jag orkade inte leva gömd längre och tänkte att då får han väl slå ihjäl mig, eller plåga ihjäl mig är ett bättre ord eftersom det inte bara var fysiskt. Då vände det. Det var som om jag återtog makten.

Det första steget mot Slagfärdiga togs tre år senare, 2006, när Anna tillsammans med sina två äldre systrar satte upp föreställningen ”Slagfärdiga systrar – inte bara snack om kvinnofrid”. – Systrarna märkte att omkring nio av tio i publiken hade upplevt våld i nära relationer. Tankarna växte om att samla dessa människors kunskap och 2008 bildades organisationen Slagfärdiga. – Jag gillar grundbetydelsen av ordet som är snabbtänkt, fyndig. Vi som har överlevt är ofta snabbtänkta, annars skulle vi kanske inte vara här i dag. Nackdelen med ordet är att man bara tror att det handlar om slag, och att det är färdigt.

Namnet är en ordlek, något som är en av Anna Källdéns stora passioner. Hon  kallar sig ”Ordläkare” och driver utbildningsföretaget naturligt-VIS. När hon byter betoning eller en bokstav i ett ord blir betydelsen plötsligt en helt annan. Som förtryckta blanketter. Det kan man läsa som för-tryckta eller förtryckta som nedtryckta. – Jag leker och läker med ord. Alfabetet är min största resurs. Anna är kommunikatör och pedagog. Hon arbetar med utbildning för att skapa kreativa arbetsmiljöer. – Jag är duktig på att få ett budskap att nå in, inte bara ut. Dessutom kan jag lära andra hur det går till.

Från början var Anna jazzsångerska, en karriär hon fick lägga på hyllan när hon fick skyddad identitet. Men nu använder hon sig av såväl musik som humor i sitt arbete. – De är outnyttjade pedagogiska redskap i yrkeslivet för insiktslyftning. De som bara hör det skojiga med mina ordvitsar har inte lyssnat mellan raderna. Annas ordvitsar har en seriös underton, men framförs med glimten i ögat. Själv använder hon humor som ett sätt att ladda batterierna, för när någonting väcker hennes intresse kan hon arbeta med det i stort sett dygnet runt.

I våras klev hon ned från platsen som ordförande i Slagfärdiga, men sitter med i en visionsgrupp och som grundare. – Nu har jag kommit i mål. Slagfärdiga fungerar utan mig och det innebär att konceptet är tillräckligt bra.

 

Leker med ord 

Namn: Anna Källdén
Ålder: 47 år
Bor: I Nyköping
Familj: Döttrarna Sofia 21 år och Sanna 20 år
Gör: ”Ordläkare”, föreläsare och estradör
Intressen: Alfabetet, musik och människor
Starka sidor: Nyfiken, innovativ, verbal, klok, empatisk,
Svaga sidor: Tidsoptimist
Kuriosa: Anna blev nominerad till Tage Danielsson-Pris 2010 för sin bok ”Antingen så känns det rätt eller så tjänstefel”.

Text: Eva-Lotta Eriksson
Foto: David Lundgren
SN EXTRA – 26 april 2012

 

Nyheter24: ”Socialen skrattade åt mina blåmärken”

”En ny undersökning visar att 18 procent av kvinnorna och fem procent av männen vid upprepade tillfällen blivit utsatta för våld i nära relation. Men hur bemöts de av myndigheterna när de väl vågar anmäla?”

Nyheter24 valde att vända sig till Slagfärdiga för att få svar på frågan hur bemötande från myndigheterna ser ut.
Las artikeln: Våldsutsatt: ”Socialen skrattade åt mina blåmärken”
TV4 News: Slagfärdiga om Novus undersökning

 

Idag fick Slagfärdiga möjlighet att kommentera en ny Novusundersökning som visar att var femte kvinna utsatts för upprepat våld i en nära.

I TV4 News inslag uppmärksammas också vad som behöver åtgärdas i samhället för att minska ”Våld i nära relation” och nyttan med att ta hand om kunskapen från alla som är Slagfärdiga.
9 mars 2012
Nyheter24: ”Vi är inga jävla offer”

Slagfärdigas Anna Källdén mötte Nyheter24 och berättade om det eviga ifrågasättandet, bristen på kompetens och att hjälpbehovet ser olika ut vid olika faser.

Läs hela artikeln: Utsatta för kvinnomisshandel: ”Vi är inga jävla offer”

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>